Wat kost een Bedrijfsfilm?

Wat kost een bedrijfsfilm

Kosten Bedrijfsfilm

Wat zijn de kosten om een bedrijfsfilm te laten maken? Wij zeggen graag: “Het kost wat het kost.”

Niet tevreden met het antwoord? Begrijpelijk. Laten we het nog eens proberen: wat zijn de kosten van een bedrijfsfilm? Normaliter tussen de 1.000 en 15.000 euro. Zo. Dat is nogal een verschil, nietwaar? Inderdaad, het maken van een bedrijfsfilm is maatwerk. De kosten zijn afhankelijk van de ideeën en wensen van de klant. Elke productie is anders en daarom verschillen de kosten per bedrijfsfilm. We leggen graag uit waardoor deze verschillen ontstaan.

Het eindresultaat is afhankelijk van gemaakt manuren, ingehuurde expertise en de geleverde diensten. Daar betaal je voor. Is het budget groot, dan is er erg veel mogelijk. Is het budget kleiner, dan vallen er mogelijkheden weg. Positieve uitkomst is dat er voor elk budget een bedrijfsfilm te maken is.

Opbouw van Kosten Bedrijfsfilm

De kosten van een bedrijfsfilm zijn altijd een combinatie van verschillende onderdelen. De onderdelen worden grofweg verdeeld over vier fases:

  • Concept

In de eerste fase moet je rekening houden met voorbereidend werk. Denk aan het uitwerken van een creatief plan, het schrijven van een script en het maken van een storyboard. Hier gaan betaalde en onbetaalde uren werk in zitten, en eventuele kosten voor het inhuren van professionals.

  • Productie

Dan komt de productie. Vaak is dit het grootste gedeelte van de totale kosten. Tijdens de productie huur je een professionele crew in. Verschillende functies moeten worden ingenomen. Denk aan regie, productie, camera, geluid en licht. In een uitgebreide productie vallen deze verantwoordelijkheden onder verschillende personen. In een simpele productie worden meerdere functies per persoon opgenomen. Daarnaast hebben deze personen een uitrusting nodig om hun werk goed te doen. Denk minimaal aan een cameraset, audioset en lichtset. Bij grotere producties denk je eerder aan hoge resolutie camera’s, stabilisators en andere tools zoals drones om speciale shots te maken.

Tijdens de productie komen ook nog een hoop andere (potentiële) kosten om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan transport, maaltijden, acteurs, figuratie en kosten voor de locatie.

  • Montage

Als alles mooi is vastgelegd start de montage. Ook deze fase moet zeker niet worden onderschat. In de montage gaan voornamelijk veel manuren zitten. De editor moet de bestanden transcoderen, bekijken, ordenen en knippen/plakken. Dit is maar het begin. Muziek moet worden toegevoegd, net als een eventuele voice-over en simpele of complexe effecten/graphics. Uiteindelijk kan het zijn dat er nog een soundmix moet plaatsvinden, evenals een kleurcorrectie.

Naast de technische montage, zit er veel tijd in het heen en weer communiceren met de klant. Wij werken zelf altijd met een of meerdere feedback rondes om altijd aan de verwachting te kunnen voldoen.

  • Oplevering

De video is klaar. Maar het doel is natuurlijk nog niet bereikt. De video moet bij de doelgroep belanden. De doelgroep moet de video bekijken en geactiveerd worden. Wij helpen u graag met het maken van een strategie voor het delen van de video.

Tarieven Bedrijfsfilm

Alle voorgaande elementen hebben een bepaald prijskaartje. Toch blijft het dan nog zeer lastig te zeggen wat iets precies kost.

Voorbeeld. U wilt een korte video laten maken waarin uw bedrijf in beeld komt door middel van interviews met uw werknemers. Afgewisseld met shots van het bedrijf zelf.

Voor een productie als deze heb je toch al snel iemand nodig die van tevoren de vragen bedenkt en voorbereid. Je hebt tijdens de opnames minimaal een regisseur/interviewer, cameraman en geluidsman nodig. Qua uitrusting heb je een professionele camera nodig met een basisset van audio en licht. Met de montage ben je snel al een dag of 2 kwijt, plus een extra dag om eventuele feedback te verwerken. Je betaalt al snel 2.000 tot 3.000 euro voor zo’n opzet.

Wij werken op twee manieren

Ten eerste kan een klant ons benaderen met een specifieke aanvraag zonder budget. Wij leggen dan uit wat er nodig is om dit te bewerkstelligen en laten in een overzichtelijk offerte zien wat alles kost.

Ten tweede kan een klant naar ons toekomen met een bepaald budget. In dat geval kunnen wij uitleggen wat er mogelijk is voor dat exacte budget. Sommige diensten zullen dan onrealistisch zijn, andere diensten kunnen wellicht toch worden aangeboden.

Conclusie: Het kost wat het kost

We komen toch terug op ons allereerste antwoord. Wat kost een bedrijfsfilm? Het kost wat het kost. Hopelijk hebben wij u wel verder geholpen door inzicht te geven in soorten kosten.

Wilt u meer weten over specifieke kosten?
Wilt u een prijsindicatie ontvangen voor uw productie?
Wilt u een offerte aanvragen?

Dat kan. Neem contact met ons op door hier te klikken. Of bel vrijblijvend +31 6 3976 1355.

Lees meer over onze bedrijfsfilms. Klik.